Kilombo Festival

17.−19.8.2018 Suvilahti, Helsinki

Kilombo Festival on ensimmäinen Afrikan ja afrodiasporan musiikkiin ja tanssitaiteeseen keskittyvä kulttuurifestivaali Helsingissä

Kilombo Festival is the first cultural festival in Helsinki specializing in African and Afrodiasporan music and dance art

Vuoden 2018 festivaaliohjelmisto julkaistaan pian!

The program for Kilombo Festival 2018 will be published soon!

 

Kilombo Festivalin ohjelmisto keskittyy vuonna 2016 afrokuubalaisiin ja guinealaisiin tansseihin ja musiikkiin. Luvassa on monipuolinen kattaus työpajoja upeiden opettajien johdolla.

Tänä vuonna Kilombo Festival nostaa esille erityisesti Suomessa asuvia, kuubalaisten ja guinealaisten tanssien ja musiikin parissa työskenteleviä taiteilijoita ja opettajia. Festivaalin kansainvälinen vieras on kuubalaissyntyinen laulaja, tanssija ja rumbera Martha Galarraga, joka sekä opettaa tanssia ja laulua Kilombon työpajoissa että esiintyy perjantain festivaaliklubilla Tiempo Habanan solistivieraana.

Artistivieraat ja opettajat

 Alhassane Keita

Alhassane Keita

Alhassane Keita

Alhassane Keita on Kouroussasta, Ylä-Guineasta kotoisin oleva tanssija ja muusikko. Hän on Guinean tunnetuimpia ja arvostetuimpia doundoumba-tanssijoita, kuten hänen isänsä ja isoisänsäkin aikoinaan. Alhassane rekrytoitiin Guinean kansallisbalettiin (Les Ballets Africains) v. 2006 Malinké-tanssiperinteen ja -musiikkiperinteen asiantuntemuksensa ansiosta. Les Ballets Africains`n lisäksi Alhassane on vaikuttanut myös useissa muissa tanssikokoonpanoissa Guineassa (mm. Troupe Billy Percussion, Ballet Wassosso, Ballet Matam, Ballet Foniké, Troupe Hamana) ja Suomessa esiintyjänä, opettajana ja taiteellisena johtana. Vuonna 2013 Suomeen muuttanut Alhassane luotsaa perinteiseen mande-musiikkiin ja -tanssiin keskittyvää Baraka -ryhmäänsä Conakryssa sekä suomalais-afrikkalaista Dounya Fanyi Fan -ryhmää Helsingissä.

Alhassane opettaa doundoumba -tansseja pe-su työpajoissa.

Lisätietoja: Dounya Fanyi Fan

 Outi Kallinen ja N'Fanly "Alya" Camara (kuva: Sara Estlander)

Outi Kallinen ja N'Fanly "Alya" Camara (kuva: Sara Estlander)

N`Fanly Camara

N’Fanly ”Alya” Camara on länsiafrikkalaisen Guinean pääkaupungissa Conakryssa syntynyt tanssija, muusikko ja koreografi. Hän on saanut ammattikoulutuksensa Guinean kansallisbaletti Djolibassa ja esiintynyt myös naapurimaiden Senegalin, Norsunluurannikon ja Gambian baleteissa. N’Fanly on asunut Euroopassa vuodesta 1987 ja hän on toiminut opettajana sekä esiintynyt lähes joka puolella maailmaa nimekkäiden ryhmien ja artistien kanssa (mm. Ballet Kakande, Ballet Bougarabou, Salif Keita, Mory Kanté, Famoudou Konaté). Suomessa hän on vuodesta 1996 lähtien esiintynyt tanssi-, musiikki- ja teatteriteoksissa sekä toiminut Wonuwali-ryhmän taiteellisena johtajana. Hän opettaa tanssin, teatterin ja musiikin alojen ammattiopiskelijoita taidekorkeakouluissa sekä harrastajia useissa tanssi- ja musiikkioppilaitoksissa ja festivaaleilla.

Alya opettaa perkussioita ja tanssia la-su työpajoissa.

Lisätietoja: www.wonuwali.net

Outi Kallinen

Outi Kallinen on tanssin ja musiikin monitaituri: opettaja, esiintyjä ja koreografi. Hän on esiintynyt lukuisten tanssi-, teatteri- ja musiikkiryhmien kanssa eri puolilla maailmaa. Outi on tehnyt useita afrikkalaiseen tanssiin ja musiikkiin pohjautuvia kokoillan tanssiteatteriesityksiä sekä ollut mukana monitaiteellisissa teatteriryhmissä. Hän on toiminut opettajana 1980-luvun puolivälistä kouluttaen harrastajia ja ammattilaisia. Outi on myös tuonut lukuisia huipputaiteilijoita opettamaan ja esiintymään 1990-luvulta asti. Taiteen keskustoimikunta myönsi Outille monitaiteen taiteilija-apurahan vuosiksi 20132017. Outi toimii tällä hetkellä tanssijana, muusikkona ja koreografina muun muassa ryhmissä Wonuwali, Lanyi ja Iris Ensemble.

Outi opettaa guinealaisia naisten tansseja (gine fare) la työpajoissa.

Lisätietoja: www.afroahjo.fi

 Abdoulaye Condé (kuva: Sointu Condé)

Abdoulaye Condé (kuva: Sointu Condé)

Abdoulaye Condé

Abdoulaye "BlouMaster" Condé on Guinean pääkaupungista Conakrysta kotoisin oleva muusikko, jota pidetään kotimaassaan yhtenä oman sukupolvensa parhaimmista sangbanisteista. Hän on käynyt läpi perinteisen mestari-oppipoika-koulutuksen Billy "Famoudoun poika" Konatén alaisuudessa, ja sen jälkeen kouluttanut itsekin useita oppipoikia Guineassa. Hänen vankinta osaamisaluettaan ovat perinteiset malinké- ja susu -rytmit, ja hän osaa soittaa mm. 25 erilaista doundoumba -rytmiä. Abdoulaye aloitti taiteilijauransa tanssija-akrobaattina Hamana Sabougnouma- ryhmässä, mutta viimeiset vuodet esiintynyt lähinnä muusikkona. Suomeen hän saapui 2012, jonka jälkeen on pitänyt useita rumpukursseja sekä esiintynyt useiden afroryhmien jäsenenä, tällä hetkellä Lanyi ja Benkadi Moné Mani, soittiminaan djembe-, doundoun-, krin- ja kudun- rummut sekä bolon.

Abdoulaye opettaa dundunien, djemben ja krinin soittoa la-su työpajoissa.

Lisätietoja: www.afrosusi.com

 

Martha Galarraga (kuuva: Patrizia Fabiani)

Martha Galarraga

Kansainvälisesti tunnettu kuubalainen laulaja ja tanssija Martha Galarraga on valmistunut Kuuban arvostetuimmista afrokuubalaisten tanssien ja musiikin koulusta, Conjunto Folklórico Nacionalista. Hän toimi myös vuosia Conjunton solistina Euroopan, Amerikan ja Aasian kiertueilla. Sittemmin hän on esiintynyt mm. Grammy-ehdokas Omar Sosan yhtyeessä sekä useissa eurooppalaisissa kokoonpanoissa, kuten London Lucumí Choir (Lontoo), Macumbache (Saksa), Bayuba Cante ja Chango Dance (Hollanti). Ensimmäisen oman yhtyeensä, Galarumban, hän perusti Pariisissa 2003.

Martha opettaa afrokuubalaisia tansseja ja laulua pe-su työpajoissa ja esiintyy Tiempo Habanan solistivieraana perjantain festivaaliklubilla.

 Felix Torres

Felix Torres

Felix Torres

Kuubalaissyntyinen tanssija, koreografi ja tanssinopettaja. Valmistui Narciso Medinan tanssiakatemiasta (Academia de la Danza de Narciso Medina) ja on toiminut mm. solistitanssijana Kuuban merkittävimmässä folkloriseen tanssiin perehtyneessä kokoonpanossa Conjunto Folklórico Nacional de Cuba:ssa, missä hän oppi tuntemaan perinteiset kuubalaiset tanssit perin pohjin. Suomeen muutettuaan Felix perusti Helsinkiin oman kuubalaisiin tansseihin erikoistuneen tanssikoulun Tradición Vivan, jonka pääopettajana hän toimii edelleen.

Felix opettaa afrokuubalaisia tansseja la-su työpajoissa.

Lisätietoja: www.tradicionviva.fi

 Hanna Terán

Hanna Terán

Hanna Terán

Hanna Terán on kuubalaisten populaaritanssien opettaja. Hanna painottaa opetuksessaan kehossa olemista ja sen hyväksymistä mitä juuri nyt kehossa on tunnettavissa. Hän on luonut omannäköisensä tanssikoulun Helsingin Punavuoreen. Hannan Tanssikoulu HAUTOMO by EdBH luo tilan tutkia kuubalaisen tanssiperinteen ja kokonaisvaltaisen hengityksen ja olemisen kautta ihmisyyttä kehollisessa ja seksuaalisessa muodossa.

Hanna opettaa kuubalaista rumbaa la-su työpajoissa.

Lisätietoja: www.hautomobyedbh.fi

Vili Mustalampi

Vili Mustalampi laulaa, soittaa ja säveltää kuubalaista musiikkia ja on tunnettu monista alan yhtyeistä Suomessa kuten Kuukumina, Septeto Son, El Niño, Los Fabulosos ja Los Elementos. Vilin pääinstrumentit ovat laulu ja tres-kitara, mutta niiden lisäksi hän soittaa kitaraa ja pasuunaa sekä hallitsee kuubalaisessa musiikissa yleisimmin käytössä olevat lyömäsoittimet. Vili on kokenut lasten ja aikuisten opettaja. Hän toimii opettajana ja rehtorina perustamassaan musiikkikoulussa, Rumba-Akatemiassa. Koulun ohella Vili on kiertänyt Helsingin peruskouluissa pitämässä rumba-tiiviskursseja ja antanut kuubalaisen yoruba-musiikin laulutunteja Sibelius-Akatemian opiskelijoille. 

 Oppilaiden parissa Vili on tunnettu kyvystään löytää uusia lähestymistapoja, jos ja kun opetustilanne sitä vaatii. Vilin tunneilla tulee lämmin, sillä harjoitteita tehdään kaikilla raajoilla, jotta rytmit iskostuisivat kroppaan. Oli kyseessä rumba, son-musiikki tai congo-perinne, Vilin tunneilla sekä soitetaan että lauletaan, kukin taipumuksiensa mukaan, sillä musiikki on aina pyrittävä ymmärtämään kokonaisuutena.

Vili opettaa Hannan kanssa rumbaa lauantain työpajassa ja säestää kaikilla afrokuubalaisten tanssien tunneilla.

Lisätietoja: Rumba-Akatemia

 

 Bom Cabelo

Bom Cabelo

Bom Cabelo

José Santos, lempinimeltään Bom Cabelo, aloitti capoeiran opettamisen lapsille vuonna 2004 Rio de Janeirossa. Siellä hän opetti capoeiraa täysipäiväisesti eri kouluissa ja päiväkodeissa kunnes muutti Suomeen vuonna 2008. Vuonna 2009 hän alkoi opettaa capoeiraa eri ikäisille lapsille Kumpulan kylätilassa sekä Arabian asukastalo Kääntöpaikassa sekä perusti oman aikuisten capoeira-ryhmän. Nykyään Bom Cabelo opettaa capoeiraa Helsingissä viikoittain kahdeksalle lasten ryhmälle ja aikuisten ryhmälle sekä kiertää pitämässä työpajoja erilaisissa tapahtumissa ympäri Suomea ja joskus myös ulkomailla. Bom Cabelo rakastaa capoeiraa ja lasten kanssa työskentelyä, joten hän haluaa jakaa tietämystään capoeirasta kaikkien lasten kanssa Suomessa. Hänen energinen ja aurinkoinen olemuksensa tekee hänestä erittäin suositun opettajan.

Bom Cabelo opettaa capoeiraa lapsille lauantain työpajassa.

Lisätietoja: www.tamborvivo.org


Kilombo Festival 2016