Kilombo Festival

17.−19.8.2018 Suvilahti, Helsinki

Kilombo Festival on ensimmäinen Afrikan ja afrodiasporan musiikkiin ja tanssitaiteeseen keskittyvä kulttuurifestivaali Helsingissä

Kilombo Festival is the first cultural festival in Helsinki specializing in African and Afrodiasporan music and dance art

Rumba & Doundoumba -bileet

Lauantai-iltana 20.8. Esitystaiteen keskuksessa vietetään Rumba & Doundoumba -juhlia. Luvassa on kuubalaista ja guinealaista musiikkia ja tanssia all night long jamimeiningillä. Tupa täyttyy silloin iloisesta festarikansasta, hyvästä musiikista, tanssista ja vapaasta jamittelusta.

Ilta alkaa Kilombon opettajien ja artistien esittelyllä. Asiantuntijat kertovat lyhyesti kuubalaisen rumba- sekä guinealaisen doundoumba -juhlaperinteen taustoista, ja avaavat niiden kulkua yleisölle. Esittelyjen jälkeen ilta jatkuu tanssin ja soiton merkeissä. Lopuksi on yhteiset jamit, joihin kaikki soittajat ja tanssijat ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan.

Kilombon jameissa on perinteisesti ollut huikea meno, joten näitä ainutlaatuisia bileitä ei todellakaan kannata missata!

Klo 21-02. Liput 5 €. Ei ikärajaa.

Doundoumba

Doundoumba on Guinean Hamanan alueelta lähtöisin oleva rytmi ja tanssi. Doundoumba -rytmejä on useita, jopa kymmeniä, ja niillä on moninaisia kulttuurisia merkityksiä rytmistä ja alueesta riippuen. Kylissä doundoumba -perinne elää vahvana.

Doundoumba ei kuitenkaan viittaa pelkästään rytmiin ja tanssiin. Urbaanissa kontekstissa doundoumba tarkoittaa käytännössä isoa katujuhlaa, jossa soitetaan doundoumban lisäksi myös monia muita rytmejä (esim. gine fare, soko). Guinean pääkaupungin Conakryn doundoumboissa kaikenikäiset miehet ja naiset kokoontuvat yhteen tanssimaan, soittamaan ja pitämään hauskaa yhdessä.

Kuten länsiafrikkalaiseen perinteeseen kuuluu, spontaanit ja improvisoidut tanssitilanteet perustuvat muusikoiden ja tanssijoiden väliseen vuorovaikutukseen ja kommunikointiin. Tyylejä on yhtä monta kuin on tanssijoita ja tunnelmat vaihtuvat riehakkaasta ilottelusta akrobaattien taiturointiin

 Doundoumba -juhlat Guinean pääkaupungissa Conakryssa (kuva: Annina Tuhkunen)

Doundoumba -juhlat Guinean pääkaupungissa Conakryssa (kuva: Annina Tuhkunen)

Rumba

Rumba tarkoittaa Kuubassa afrikkalaisten orjien jälkeläisten ja valkoisen alemman sosiaalisen luokan keskuudessa syntynyttä perinteistä musiikinlajia ja tanssia sekä siihen liittyvää kulttuuria. Sana "rumba" tarkoittaa Kuubassa myös juhlaa, jossa rumba-musiikkia soitetaan. 

Kuubalainen rumba syntyi Havannan ja Matanzazin alueilla 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla ja se on yhä tänäkin päivänä Kuubassa hyvin suosittua ja elävää kansanperinnettä. 

Rumba on juhla, jonka luovat yhdessä kaikki: soittajat, laulajat, tanssijat ja katsojat. Rumbassa voi olla yksi tai useampia esiintyviä ryhmiä, jotka esittävät harjoiteltua ohjelmistoaan tai rumba voi olla avoin (rumba abierta), jolloin muusikot ja tanssijat vaihtuvat ja periaatteessa kuka tahansa yleisön jäsen voi pyytää luvan soittaa, laulaa tai tanssia.

Muñequitos_rumpalit.JPG

Kilombo Festival 2016