Kilombo Festival

17.−19.8.2018 Suvilahti, Helsinki

Kilombo Festival on ensimmäinen Afrikan ja afrodiasporan musiikkiin ja tanssitaiteeseen keskittyvä kulttuurifestivaali Helsingissä

Kilombo Festival is the first cultural festival in Helsinki specializing in African and Afrodiasporan music and dance art

Työpajat 2016/ Workshops

Kilombon ohjelmistossa on jälleen upea kattaus työpajoja, jotka ovat avoimia kaikille. Afrokulttuureista kiinnostuneille tämä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä kokemaan, miten erilaisiin muotoihin samoista afrikkalaisista juurista lähtöisin olevat musiikki ja tanssi ovat kehittyneet.

Tänä vuonna Kilombo Festivalin työpajaohjelmisto keskittyy afrokuubalaisiin ja guinealaisiin tanssi- ja musiikkiperinteisiin.

Ennakkoilmoittautuminen työpajoihin tapahtuu nettikaupassamme. Katso tarkemmat ohjeet alempaa.

Kaikissa tanssityöpajoissa on säestyksenä elävä musiikki!

There´s live music in all the workshops!

Kilombo Festival offers once again a great range of workshops that are open to all. For everybody interested in African and afrodiasporan cultures this is a good opportunity to experience the different forms of dance and music of the African infuence.

This year Kilombo´s workshop program concentrates in traditional Afro-Cuban and Guinean dance and music.

Online enrollment. Scroll down for instructions.

 


Aikataulu/ Schedule

 

Perjantai / Friday 19.8.

 

TRIBAL TANSSIKESKUS    Vanha Talvitie 19 A, 5 krs.

17.30-19.00 Yoruba - laulu (AK), Martha

 

ALEKSANTERIN TEATTERI (Iso Balettisali)    Albertinkatu 32

18.00-19.30 Doundoumba Master Class - tanssi (GUI), Alhassane

 

Lauantai/ Saturday 20.8.

 

ESITYSTAITEEN KESKUS    Kaasutehtaankatu 1

11.00-11.45 Lasten capoeira, Bom Cabelo

11.15-12.00 Perheafro - tanssi ja soitto, Alya & Outi

12.00-13.30 Yemaya - tanssi (AK), Martha

12.15-13.45 Gine fare - perkussiot: djembe (GUI), Alya

13.45-15.15 Afro-haitilainen Gagá - tanssi ja laulu (AK), Martha

14.15-15.45 Gine fare: mane & yoki - tanssi (GUI), Outi

15.30-17.00 Rumba – rytmi ja liike - tanssi, soitto ja laulu (AK), Hanna & Vili

16.15-17.45 Doundoumba - tanssi (GUI), Alhassane

17.30-19.00 Makuta & Palo - tanssi (AK), Felix

18.15-19.45 Doundoumba - perkussiot, jatkotaso: dundun & djembe (GUI), Abdoulaye

19.15-20.45 Rumba Columbia - tanssi (AK), Felix

 

Sunnuntai/ Sunday 21.8.

 

12.00-13.30 Arará - tanssi (AK), Martha

12.15-13.45 Bao - perkussiot: krin (GUI), Abdoulaye

13.45-15.15 Bembe - laulu ja soitto (AK), Martha

14.15-15.45 Doundoumba - perkussiot: dundun & djembe (GUI), Abdoulaye

15.30-17.00 Afro-haitilainen Vodu - tanssi (AK), Felix

16.15-17.45 Doundoumba - tanssi (GUI), Alhassane

17.30-19.00 Rumba, vapaat jamit - tanssi (AK), Hanna

18.15-19.45 Bao - tanssi (GUI), Alya

19.15-20.45 Comparsa (conga)  - tanssi ja laulu (AK), Martha

 

AK=afrokuubalaiset tanssit, soitto ja laulu/ Afro-Cuban dances and music

GUI=guinealaiset tanssit, soitto ja laulu/ Dances and music from Guinea, West Africa

Ilmoittautumisohjeet

 • Ilmoittautuminen tapahtuu verkkokaupan kautta: 1. Valitse haluamasi workshop-paketti ja siirry maksamaan. 2. Lisää yhteystietosi sekä workshopin/ workshoppien nimi ja päivä, esim: DOUNDOUMBA TANSSI LAUANTAI. 3. Viimeistele maksusuoritus.
 • Voit tulostaa kuitin verkkokauppaostoksestasi, mutta kuitissa ei näy tunnin nimeä. Merkitsethän siis itsellesi muistiin mille tunneille olet ilmoittautunut. Nimesi löytyy tuntilistasta. Kun saavut paikalle, ilmoittaudu infossa.
 • Muistathan varata paikkasi työpajoihin myös siinä tapauksessa, että ostat Anytime -paketin. Voit varata paikan haluamillesi tunneille myös sähköpostitse tai paikan päällä.
 • Mikäli työpajoissa on tilaa, myös paikan päällä voi ilmoittautua ja maksaa tunnit käteisellä.
 • Perkussiotunnit: ilmoita, mikäli tarvitset lainarummun.
 • Kaikki tunnit ovat avoinna kaikentasoisille, ellei toisin ole mainittu (esim. Doundoumba Master Class, joka on tarkoitettu ammattilaisille ja edistyneen tason afrikkalaisen tanssin harrastajille).

 

Kilombo Festival pidättää oikeudet muutoksiin aikatauluissa ja työpajojen sisällöissä.

Tunnit toteutuvat, mikäli minimioppilasmäärä täyttyy. Mikäli workshop joudutaan perumaan järjestäjän taholta eikä sopivaa korvaavaa tuntia löydy, kurssimaksu palautetaan. Jos oppilas itse peruuttaa osallistumisensa, maksu palautetaan vain sairastodistusta vastaan.

Perjantain tunteja lukuunottamatta kaikki workshopit pidetään Esitystaiteen keskuksen tiloissa Suvilahdessa (Kaasutehtaankatu 1. Metro Kalasatama).

Kurssipaikoilla on suihku.

Linkki ilmoittautumiseen

Enrollment

 • Enrollment through the online store: 1. Choose a workshop package (lisää koriin-> siirry maksamaan) 2. Add the name(s) and day(s) of the workshop(s), for example: DOUNDOUMBA DANCE SATURDAY. 3. Proceed to checkout.
 • You can print a receipt of your purchase, but it doesn´t show the names of the workshop. Please make a note to yourself to remember in which workshops you enrolled. If you have enrolled online, our name is on the list. Please register at the info desk before entering the workshops.
 • Remember to reserve your place also when you purchase an Anytime package. You can do this also by sending us an e-mail or by enrolling to the workshops at the info/ registration.
 • You can also enroll and pay in cash on the spot, if there´s still places left in the workshop.
 • Percussion workshops: please inform us, if you need to borrow a drum.
 • The classes are open to students of all levels, with some exceptions mencioned (for instance Doundoumba Master Class which is directed to professionals and students of advanced level in African dance).

 

Kilombo Festival reserves the right to make changes in the schedule and in the content of the workshops.

A minimum number of participans is needed for each workshops. If not so, the workshop might be cancelled. In case of cancellation, the student can choose another workshop or the fee will be refunded. In case the student self wants to cancel his/her participation, the medical certifacte must be presented in order to get the refund.

With the exception of Friday´s classes, all workshops are held in Performance Center in Suvilahti (Kaasutehtaankatu 1, Metro Kalasatama).

There´s a shower in alla workshop studios.

Click HERE to enroll to the workshops

Hinnat/ Prices

25 €/ 1 x workshop (à 90 min.)

70 €/ 3 x workshop

110 €/ 5 x workshop

200 €/ Anytime

Anytime sis. kaikki työpajat + sisäänpääsy lauantain Rumba & Doundoumba -bileisiin + Kilombo Kitchenin herkkuateria lauantaina ja sunnuntaina + Kilombo-kassi

Anytime inc. all the workshops + free entrance to Saturday´s Rumba & Doundoumba party + Kilombo Kitchen´s delicious meal Saturday and Sunday + Kilombo bag

 

Lasten capoeira ja perheafro (à 45 min.):

5 €/ lapsi, yksi huoltaja ilmaiseksi lapsen seurassa/ a child accompanied by one parent or guardian.


Työpajakuvaukset

HUOM. kaikilla tunneilla on avoin taso, lukuunottamatta perjantain doundoumba Master Class -tanssituntia ja lauantain jatkotason doundoumba-rumputuntia!

The workshops are open to students of all levels (with the exception of the doundoumba Master Class that is directed to professionals and students of advanced level in African dance, and also the advanced level doundoumba percussion workshop). We are extremely sorry for not having the workshop instructions translated in English. If you have any questions, please contact us!

Kuuba

Tanssi ja laulu: Afro-haitilainen Gagá

Opettaja: Martha Galarraga

Kuubassa harjoitetaan myös Voodoo-uskontoa. Gagá on yksi afrokuubalaisen voodoo-perinteen rytmeistä, jossa on omat upeat laulunsa ja oma tanssinsa. Gagá on harvinaista herkkua Suomessa.

Tanssi: Afro-haitilainen Vodu

Opettaja: Felix Torres

Felix opettaa yhtä kuubalaisen voodoo-perinteen tanssia, joka tunnetaan nimillä Vodu tai Maisepol. Tanssi on vauhdikasta ja musiikki upeaa kuten lähes aina kuubanhaitilaisessa perinteessä.

Tanssi: Arará

Opettaja: Martha Galarraga

Arará on afrokuubalainen perinne, jonka juuret ovat entisen Dahomeyn alueella. Musiikki on aivan upeaa ja rytmit sekä tanssi mitä kiehtovimpia. Myöskin harvinaista herkkua Suomessa, jota Martha nyt tarjoilee.

Laulu ja soitto: Bembe

Opettaja: Martha Galarraga

Bembe on yksi Santería-uskonnon juhlan muoto, jolla on oma musiikkinsa ja tanssinsa. Ainutlaatuinen tilaisuus tutustua bembeen, jota ei ole ennen opetettu Suomessa.

Tanssi ja laulu: Comparsa (conga)

Opettaja: Martha Galarraga

Comparsa tai toiselta nimeltään Conga on kuubalaista karnevaalimusiikkia, jota soitetaan karnevaalikulkueessa. Marthan tunnilla opetellaan sekä conga-lauluja että kulkueisiin kuuluvia tanssikoreografioita.

Tanssi: Makuta & Palo

Opettaja: Felix Torres

Makuta ja Palo -musiikki ja -tanssi kuuluvat afrokuubalaiseen Congo-perinteeseen. Kummatkin ovat paritansseja, mutta niitä ei tanssita pariotteessa. Makuta on flirttailevampi ja Palo on liikekieleltään räiskyvää ja energistä.

 

 

Tanssi: Rumba Columbia

Opettaja: Felix Torres

Rumba columbia on rumban muodoista nopein ja sitä tanssitaan soolona. Tanssin liikekieli on hyvin monipuolista.  Afrikkalaiset vaikutteet ovat tässä rumban tyylissä erityisen vahvasti nähtävissä -  rumba columbialle on mm. tyypillistä tanssijan ja soolorummun välinen vuoropuhelu.

Tanssi, soitto ja laulu: Rumba – rytmi ja liike

Opettajat: Hanna Terán & Vili Mustalampi

Hanna ja Vili ovat kehittäneet oman metodin, jossa rumbaa lähestytään mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Tunnilla tehdään harjoitteita, joissa yhdistyvät rumban kolme elementtiä: soitto, laulu ja tanssi. Teemme rytmejä omalla keholla. Tunti sopii kaikentasoisille, koska jokaiselle löytyy varmasti sopiva vaikeusaste.  

Tanssi: Rumba, vapaat jamit

Opettaja: Hanna Terán

Tällä tunnilla ollaan kuin oikeassa rumbassa. Pyrkimys on Hannan ja soittajien avustuksella vapautua tanssimaan ja halutessaan soittamaan ja laulamaan avoimella rumba-mielellä. Tunti soveltuu erityisesti rumbasta aiempaa kokemusta omaaville, mutta mukaan saavat tulla aloittelijatkin.

Tanssi: Yemaya

Opettaja: Martha Galarraga

Yemaya on yksi keskeisimmistä yoruba-pantheoniin kuuluvista naisorishoista. Yemaya on kaikkien orishoiden äiti ja merten valtiatar, jonka toisaalta lempeä ja toisaalta oikukas luonne näkyy myös tanssin liikekielessä.

Laulu: Yoruba

Opettaja: Martha Galarraga

Martha Galarraga on afrokuubalaisen yoruba-musiikin ja -tanssin expertti. Laulutunnilla kaikki saavat laulujen sanat etukäteen ja Martha kertoo mille orisha-jumaluudelle kukin laulu on, ja mitä laulussa lauletaan. Laulamme yhdessä batá-rumpujen säestyksellä joitakin yoruba-perinteen helmiä.


Guinea

Länsiafrikkalaisessa perinteessä tanssi ja musiikki kuuluvat erottamattomasti yhteen ja täydentävät toisiaan – tanssia  ei voida nähdä irrallisena kokonaisuutena suhteessa musiikkiin. Perinteinen perkussiopohjainen musiikki on nimenomaan tanssimusiikkia ja tanssi- ja soittotilanteet perustuvat rytmiseen vuorovaikutukseen tanssijoiden ja muusikoiden välillä.  Tanssi ja musiikki ovat Länsi-Afrikassa paitsi elävää kansanperinnettä ja osa arkielämää, myös arvostettu taidemuoto.

Doundoumba

Doundoumba, doundounba, dundunba, dununba, dounumba… kirjoitusasuja on monia. Kyse on kuitenkin samasta asiasta – Guinean ja ehkäpä koko Länsi-Afrikan tunnetuimpiin ja suosituimpiin kuuluvasta rytmistä ja tanssista, joka on lähtöisin Hamanan alueelta (Kouroussa, Kankan, Siguiri) Ylä-Guineasta.

Dundoumbasta puhutaan ”vahvojen miesten tanssina” ja tietyillä alueilla tanssi onkin perinteisesti liittynyt miesten väliseen erimielisyyksien selvittelyyn. Doundoumba -rytmejä on useita, jopa kymmeniä, ja niillä on moninaisia kulttuurisia merkityksiä rytmistä ja alueesta riippuen. Kylissä doundoumba-perinne elää edelleen vahvana.

Doundoumba ei kuitenkaan viittaa pelkästään rytmiin ja tanssiin. Urbaanissa kontekstissa doundoumba tarkoittaa käytännössä isoa katujuhlaa, jossa soitetaan doundoumban lisäksi myös monia muita rytmejä. Guinean pääkaupungin Conakryn doundoumboissa kaikenikäiset miehet ja naiset kokoontuvat yhteen tanssimaan ja pitämään hauskaa yhdessä. Kuten länsiafrikkalaiseen perinteeseen kuuluu, spontaanit ja improvisoidut tanssitilanteet perustuvat muusikoiden ja tanssijoiden väliseen vuorovaikutukseen ja kommunikointiin.  Tyylejä on yhtä monta kuin on tanssijoita ja tunnelmat vaihtuvat riehakkaasta ilottelusta virtuoosimaisten akrobaattien taiturointiin.

Kilombo Festivalin työpajoissa on ainutlaatuinen mahdollisuus syventyä doundoumban saloihin todellisten maestrojen johdolla. Samoja rytmejä, joita tanssitaan Alhassanen tanssitunneilla, soitetaan myös Abdoulayen rumputunneilla. Perinteisten rytmien ja tanssien opiskelun lisäksi on mahdollista päästä itse kokemaan doundoumba -juhlien meno ja meininki livenä Esitystaiteen keskuksessa lauantai-iltana. Tarjolla on siis kokonaisvaltainen doundoumba -spesiaali tilaisuus, jota ei kannata ohittaa!

 

 Perinteistä doundoumbaa Faranah´n festivaaleilla Guineassa. (kuva: Lilli Rannikko)

Perinteistä doundoumbaa Faranah´n festivaaleilla Guineassa. (kuva: Lilli Rannikko)

Doundoumba -tanssityöpajat

Opettaja: Alhassane Keita

Alhassanen tanssityöpajoissa syvennytään eri doundoumba -rytmeihin ja niiden liikekieleen. Lauantain ja sunnuntain tanssitunnit ovat avoimen tason tunteja, joille voivat osallistua kaikki. Perjantain Master Class puolestaan on tarkoitettu ammattilaisille ja edistyneen tason harrastajille, joilla on useamman vuoden kokemus länsiafrikkalaisista tansseista. Viikonlopun aikana käydään läpi kaikkiaan viisi eri doundoumba -rytmiä: perjantaina kadan, lauantaina wula sidiki ja sunnuntaina takosaba, bolokonondo ja n´fakaba.

Doundoumba -rumputyöpajat

Opettaja: Abdoulaye Condé

Abdoulayen rumputunneilla soitetaan pääosin samoja doundoumba -rytmejä kuin Alhassanen tanssitunneilla. Abdoulaye myös johtaa tanssitunnin säestysryhmää.

Avoin taso: sopii kaiken tasoisille soittajille. Aloittelijoille voidaan antaa helppoja djembe- tai doundoun- komppeja, jatkotason soittajien soittaessa monimutkaisempia kuvioita. Jos et omista omaa rumpua, voit soittaa kurssilla lainarummulla. Muistathan ilmoittaa lainarumputarpeesi!

Jatkotaso: tarkoitettu soittajille, joilla on perusasiat hallussa eikä off-beat ole vieras asia. Kurssilla soitetaan pääasiassa kenseden-, sangban- ja doundoun -rumpuja, mutta mukaan voi myös tulla vain komppaamaan djembellä. Jos haluat soittaa djembeä, ota oma djembe mukaan. Jos sinulla on omat doundounit, ota ne myös mukaan. Jos et omista doundoun –rumpua, ilmoita siitä etukäteen (tämä siksi, että saadaan tarpeeksi duneja paikalle).

Krin -rumputyöpaja

Opettaja: Abdoulaye Condé

Krin on Länsi-Afrikasta lähtöisin oleva ontto, puinen, kapuloilla soitettava rumpu. Krin -työpaja on tarkoitettu soittajille, joilla on aikaisempaa kokemusta joko djemben, doundounien tai settirumpujen soittamisesta.  Kurssille mahtuu kahdeksan osallistujaa, joilla ei ole omaa kriniä.

Gine Fare – naisten tanssit

Opettajat: Outi Kallinen (tanssi) ja N´Fanly "Alya" Camara (rummut)

Gine fare on susun kieltä ja tarkoittaa kirjaimellisesti naisten tanssia. Se viittaa sekä juhlatapahtumaan, itse tansseihin sekä rytmeihin, kuten yoki, mane ja temure. Tanssit ovat kotoisin Guinean rannikko- ja pääkaupunkiseudulta ja niitä voidaan tanssia missä tahansa susujen juhlassa, kuten esimerkiksi häissä. Tanssit ovat nopeita, energisiä ja elegantteja, ja kuten nimestä voi päätellä, niitä tanssivat erityisesti naiset. Miehet ovat toki myös tervetulleita tanssimaan, jos vain uskaltavat!

Perinteisessä gine fare -orkesterissa on useampi bote-rumpu kelloineen ja balafonit, jotka johtavat tanssijoiden liikkeitä. Juhlat ovat hyväntuulisia koko kylän tapahtumia, joissa jokainen on tervetullut tanssimaan ja jotka jatkuvat usein pitkälle yöhön. Iloa ja naisenergiaa!

Outin tanssitunnilla opitaan perusteita mane- ja yoki-tansseista, joita harvemmin näkee Suomessa, ja päästään fiilistelemään, miltä tuntuisi tanssia ”oikeassa” gine fare -juhlassa balafonin, djemben ja boten sästyksellä. Tunneilla on avoin taso.

Gine fare -rumputunnilla soitetaan samoja rytmejä djemberummuilla. N'Fanly opettaa näitä haastavia rytmejä niin, että kaikki pääsevät mukaan tunnelmaan. Tunneilla on avoin taso ja lainarumpuja on saatavilla. Muistathan ilmoittaa lainarumputarpeesi!


Bao – danses de fôret

Opettajat: N´Fanly Camara (tanssi) ja Abdoulaye Condé (krin)

N'Fanlyn tanssitunnilla päästään tanssimaan Guinean koillisalueen, ”Metsä-Guinean” tansseja täällä tuntemattomamman krin-rummun säestyksellä. Harvinaista herkkua! Toma-kansan tansseissa korostuvat nopeat ja kevyet askeleet sekä hypnoottinen rytmi. Sopii kaikille, avoin taso. Samaa bao-rytmiä soitetaan myös Abdoulayen krin-rumputunnilla.
 

Lasten tunnit

 Perheafrotunti, opettajana Outi Kallinen. (Kuva: Lilli Rannikko)

Perheafrotunti, opettajana Outi Kallinen. (Kuva: Lilli Rannikko)

Perheafro

Opettajat: N´Fanly "Alya" Camara & Outi Kallinen

Afroahjon perheafrotunnit ovat jo vuosien ajan tuoneet vanhemmille ja lapsille mahdollisuuden päästä yhdessä mukaan länsiafrikkalaisten, erityisesti guinealaisten rytmien maailmaan. Tärkeää on ilo ja yhdessä tekeminen; tunneilla tanssitaan, loruillaan, lauletaan ja soitetaan rumpuja ikärajoista välittämättä, afrikkalaiseen tapaan! Tunnit sopivat kaikenikäisille, moni yksivuotiaana aloittanut on jo konkari!

Lasten capoeira:

Opettaja: José Santos (Bom Cabelo)

Lapset pääsevät tutustumaan afrobrasilialaiseen kulttuuriin capoeira angolan muodossa. Tanssin ja taistelulajin yhdistelmä capoeira on oiva harrastus ihan pienille ja isommille lapsille. Se kehittää motorisia ja sosiaalisia taitoja sekä rytmitajua. Lasten opettamiseen erikoistuneen, suositun brasilialaissyntyisen capoeira-opettaja Bom Cabelon työpajassa opetellaan capoeira-liikkeitä ja temppuja hauskasti leikin ja musiikin lomassa. Lapset pääsevät myös soittamaan perinteisiä capoeira-instrumentteja. Työpajan suositusikä on 4-8 vuotta.


Kilombo Festival 2016