Kilombo Festival

17.−19.8.2018 Kalasatama, Helsinki

Kilombo Festival on ensimmäinen Afrikan ja afrodiasporan musiikkiin ja tanssitaiteeseen keskittyvä kulttuurifestivaali Helsingissä

Kilombo Festival is the first cultural festival in Helsinki specializing in African and Afrodiasporan music and dance art

Työpajat/ Workshops

Kilombon ohjelmistossa on jälleen huikea kattaus kaikille avoimia työpajoja. Afrokulttuureista kiinnostuneille tämä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä kokemaan, miten erilaisiin muotoihin samoista afrikkalaisista juurista lähtöisin olevat musiikki ja tanssi ovat kehittyneet.

Aikaisempina vuosina Kilombon työpajoissa on ollut mahdollista perehtyä burkinafasolaisiin, guinealaisiin, beniniläisiin, afrobrasilialaisiin, afrokuubalaisiin ja afrohaitilaisiin tansseihin ja musiikkiin.

Vuonna 2018 Kilombo Festivalilla on ilo esitellä ensimmäistä kertaa Suomessa vähemmän tunnettua afroperulaista tanssi- ja musiikkiperinnettä. Afrodiasporasta on lisäksi tarjolla afrohaitilaisia ja afrokuubalaiia tansseja. Afrikan kulttuureja puolestaan edustaa tänä vuonna Senegal. Upeissa tanssi- ja perkussiotyöpajoissa päästään tutustumaan sekä sabariin että Casamancen alueen perinteisiin tansseihin ja rytmeihin, joiden opetusta on harvoin tarjolla Suomessa.

Työpajojen opettajista löydät tietoa täältä. Työpajakuvaukset löytyvät tämän sivun lopusta.

Ennakkoilmoittautuminen työpajoihin tapahtuu VERKKOKAUPASSAMME. Katso tarkemmat ohjeet alempaa.

KAIKISSA TANSSITYÖPAJOISSA ON SÄESTYKSENÄ ELÄVÄ MUSIIKKI!

THERE´S LIVE MUSIC IN ALL WORKSHOPS!

Kilombo Festival offers once again a great range of workshops that are open to all. For everybody interested in African and afrodiasporan cultures this is a good opportunity to experience the different forms of dance and music of the African infuence.

This year Kilombo´s workshop program concentrates in traditional Afro-Peruvian, Afro-Cuban, Afro-Haitian and Senegalese dance and music.

Click here to find information about the teachers. Scroll down for workshop descriptions.

ONLINE ENROLLMENT. Scroll down for instructions.

 Photo: Lilli Rannikko

Photo: Lilli Rannikko


Aikataulu/ Schedule

 

Perjantai / Friday 17.8.

 

JAZZ FACTORY   

16.30-17.00 Lyhyt johdanto sabarperinteeseen, tanssin-ja musiikintutkija Elina Seye. Vapaa pääsy!/ Short introduction to sabar tradition, dance and music researcher Elina Seye. Free admission!

17.00-18.30 Sabar-tanssi intro/ Sabar dance intro, Elina

18.30-20.00 Sabar-rytmit intro/ Sabar percussions intro, Ossi

 

Lauantai/ Saturday 18.8.

 

TANSSIKOULU AZEMBORA  

11.00-13.00 Afrohaitilaiset tanssit/ Afro-Haitian dances, Jesús

13.00-15.00 Sabar-tanssi/ Sabar dance, Liina

15.00-17.00 Afroperulaiset tanssit/ Afro-Peruvian dances, Pierr

17.00-19.00 Casamancen tanssit/ Dances from Casamance, Mamy

 

JAZZ FACTORY  

10.00-10.50 Kilombo Kids: Afrokuubalaisia tansseja lapsille (4-6 v.)/ Afro-Cuban dances for children (4-6 years), Jesús

11.00-13.00 Sabar-rytmit (jatkotaso)/ Sabar percussions (advanced), Ossi

13.00-15.00 Afroperulaiset rytmit: cajón/ Afro-Peruvian rhythms, Pierr

15.00-17.00 Casamancen rytmit/ Rhythms from Casamance, Ismaila

 

Sunnuntai/ Sunday 19.8.

 

TANSSIKOULU AZEMBORA

12.00-14.00 Casamancen tanssit/ Dances from Casamance, Mamy

14.00-16.00 Sabar-tanssi (jatko)/ Sabar dance (advanced), Malick

16.00-18.00 Afrohaitilaiset tanssit (jatko)/ Afro-Haitian dances (advanced), Jesús

18.00-20.00 Afroperulaiset tanssit (jatko)/ Afro-Peruvian dances (advanced), Pierr

 

JAZZ FACTORY   

11.00-11.50 Kilombo Kids: Senegalilaisia tansseja ja rytmejä lapsille (3-5 v.)/ Senegalese dances and rhythms for children (3-5 years), Liina

12.00-12.50 Kilombo Kids: Afroperulaisia tansseja lapsille (7-10 v.)/ Afro-Peruvian dances for children (7-10 years), Pierr

13.00-15.00 Afroperulaiset rytmit: cajón (jatko)/ Afro-Peruvian rhythms (advanced), Pierr

Hinnat/ Fees

Tanssityöpajat/ Dance workshops

30 €/ 1 x workshop (120 min)

55 €/ 2 x workshop

100 €/ 4 x workshop

Perkussiotyöpajat/ Percussion workshops

25 €/ 1 x workshop (120 min)

45 €/ 2 x workshop

85 €/ 4 x workshop

 

Sabar introtyöpajat/ Sabar intro workshops:

24 € tanssi/ dance (90 min)

20 € perkussiot/ percussions (90 min)

 

Lasten työpajat/ children´s workshops:

10 €/ lapsi, yksi huoltaja ilmaiseksi lapsen seurassa/ a child accompanied by one parent or guardian.

 

Anytime -festaripassi/ Anytime festival pass:

190 € sisältää kaikki työpajat + sisäänpääsyn lauantain festivaaliklubille/

includes all workshops + free entrance to Saturday´s festival club

Ilmoittautumisohjeet

  • Ilmoittautuminen tapahtuu verkkokaupan kautta.
  • Mikäli ostat useamman työpajan paketin (esim. Anytime -festaripassin), varaa paikkasi haluamillesi tunneille sähköpostitse: kilombo(at)kilombofestival.com.
  • Ilmoittaudu saapuesssasi tunnille. Jos olet ilmoittautunut ja maksanut työpajan, nimesi löytyy listasta.
  • Mikäli työpajoissa on tilaa, myös paikan päällä voi ilmoittautua ja maksaa tunnit käteisellä. 
  • Kaikki tunnit ovat avoimia kaikentasoisille, ellei toisin ole mainittu (intro=ei ennakkotaitoja, jatko=aiemmin kyseistä lajia TAI muita afrikkalaisperäisiä tansseja/ perkussioita pidempään harrastaneille).

Kilombo Festival pidättää oikeudet muutoksiin aikatauluissa ja työpajojen sisällöissä.

Mikäli workshop joudutaan perumaan järjestäjän taholta eikä sopivaa korvaavaa tuntia löydy, kurssimaksu palautetaan. Jos oppilas itse peruuttaa osallistumisensa, maksu palautetaan vain sairastodistusta vastaan.

Kaikki tanssityöpajat sabar-introkurssia lukuunottamatta pidetään Tanssikoulu Azemborassa (Sörnäisten rantatie 33 C). Perkussiotyöpajat ja lasten tunnit pidetään Jazz Factoryn tiloissa (Suvilahdenkatu 10). Salit sijaitsevat vierekkäisissä rakennuksissa.

Tanssikoulu Azemborassa on suihku.

Ilmoittaudu työpajoihin TÄSTÄ!

Enrollment

  • Enroll in the workshops through Kilombo online store.
  • Remember to reserve your place when you purchase a package of several workshops (e.g. Anytime Festival Pass). You can do this also by sending us an e-mail or by enrolling to the workshops at the info/ registration.
  • Please register before entering the workshops. If you have enrolled online, your name is on the list.
  • You can also enroll and pay in cash on the spot, if there´s still places left in the workshop.
  • The classes are open to students of all levels, with some exceptions mencioned (for instance sabar intro=no previous experience needed, advanced=for students that have experience in dancing/playing this particular style or other African based dances/percussions)

Kilombo Festival reserves the right to make changes in the schedule and in the content of the workshops.

A minimum number of participans is needed for each workshops. If not so, the workshop might be cancelled. In case of cancellation, the student can choose another workshop or the fee will be refunded. In case the student self wants to cancel his/her participation, the medical certifacte must be presented in order to get the refund.

With the exception of the Sabar intro class, all dance workshops are held in Azembora dance school (Sörnäisten rantatie 33 C). Percussion workshops and children´s workshops are held in Jazz Factory (Suvilahdenkatu 10) next to the other.

There´s a shower in the Azembora dance school.

Click HERE to enroll to the workshops!


Työpajakuvaukset/ Workshop descriptions

 

HUOM. kaikilla tunneilla on avoin taso, ellei aikataulussa ole toisin mainittu. Sabar-introkurssit eivät vaadi ollenkaan ennakkotietoja. Jatkotason tunnit on tarkoitettu niille, joilla on jo aiempaa kokemusta kyseisestä lajista TAI muista afrikkalaisperäisistä tansseista tai perkussioista.

NOTE. The workshops are open to students of all levels with the exception of the sabar intro workshops (no previous experience needed) or the advanced level workshops (requires previous knowledge of the particular genre OR other African based dances or percussions).

Descriptions in English are coming soon!

SABAR (SENEGAL & GAMBIA)

Sabar on wolofien rytmi- ja tanssiperinnettä Senegalista ja Gambiasta. Sen juuret ovat pitkällä historiassa, mutta sabar on vahvasti läsnä myös tänä päivänä ihmisten elämässä, mukautuen urbaaniin katukulttuuriin. Sabar on tanssina liikekieleltään ja ilmaisultaan energistä. Ammattilaisten esityksissä nähty sabar on usein suorastaan akrobaattista, mutta juhlissa tyyli on yleensä huomattavasti maanläheisempi ja tanssiin voivat osallistua kaikki jotka vain haluavat.

Tanssijan ja rumpaleiden tiivis vuorovaikutus on sabartanssille ominaista. Senegalissa sabartanssi liittyy vahvasti niin perhejuhliin kuin öisiin katubileisiin. Sitä tanssitaan jopa televisiostudioissa kesken keskusteluohjelmien sekä urheiluareenoilla osana painiotteluita.

Sabartanssista ja -rytmeistä on tarjolla eri tasoja. Aiheeseen johdattelee perjantai-illan sabar intro, joka käynnistyy tanssin- ja musiikintutkija Elina Seyen tietoiskulla ja aloittelijoille suunnatulla tanssityöpajalla. Tämän jälkeen on mahdollista jatkaa aiheen parissa ja opetella myös soittamaan sabar-rytmejä Ossi Raippalinnan johdolla. Edistyneemmille soittajille on luvassa oma paja lauantaina. Lauantain avoimen tason tanssipajan vetää Karoliina Halsti-Ndiaye ja sunnuntaina tanssitaan sabaria reippaammassa tahdissa Malick Ndiayen johdolla.

CASAMANCEN TANSSIT JA RYTMIT (SENEGAL)

Senegalin eteläosan Casamancen alueella asustaa kieleltään ja perinteiltään hyvin erilaisia kansoja iloisenkirjavana kulttuurikeittona. Vastaavasti alueen tanssikulttuuri on erittäin monimuotoista. Casamancessa tanssitaan sekä sisäsyntyisten heimojen tansseja että seudulle juurtuneita naapurimaista juontuvia perinteitä. Pitkäaikaisesta kulttuurien sekoittumisesta johtuen nämä vieraatkin tanssiperinteet ovat kehittäneet paikallisia erityispiirteitä.

Jos yhteistä leimaa Casamancen alueen tansseille etsii, nousee päällimmäiseksi sana yhteisöllisyys. Sooloilun ja yksilötaitojen korostamisen sijaan osallistuminen on se tärkein juttu: kukin tanssii omalla tyylillään ja taidoillaan, ja homma toimii loistavasti juuri näin. Kaveria kannustetaan ja rohkaistaan, sillä tanssin tärkein tehtävä on lujittaa sosiaalisia siteitä. Tämä yhteisöllisyys korostuu myös Mamy Sagnan työpajoissa. Tanssit ovat energisiä ja iloisia, ja sopivat kaikentasoisille.

Ismaila Sanén lauantain rytmipajassa opiskellaan pääosin samoja Casamancen rytmejä, joita Mamyn tunnilla tanssitaan. Molempien työpajojen taso on avoin.

AFROPERULAISET TANSSIT JA RYTMIT

Afroperulainen tanssi- ja musiikkiperinne syntyi siirtomaa-ajalla afrikkalaisten orjien, alueen alkuperäiskansojen sekä eurooppalaisten kulttuurien yhteisvaikutuksesta. 1950 -luvulle tultaessa Perun mustan väestön traditiot olivat jo lähes katoamassa, kunnes niitä alettiin systemaattisesti elvyttää. Tanssi- ja musiikkiperinteen tunnetuksi tekeminen vaikutti aikanaan vahvasti mustan diasporan marginaaliin kuuluvien afroperulaisten kulttuurisen tietoisuuden heräämiseen ja identiteetin muodostumiseen.

Afroperulaisille tansseille tyypillistä on lantion ja rintakehän monipuolinen käyttö, joka vaihtelee pehmeistä ja eleganteista liikkeistä nopeisiin ja teräviin iskuihin. Naisten liikekielessä korostuvat sensuellit lantion ja olkapäiden liikkeet sekä keimailu hameen avulla, kun taas rytmillisesti haasteelliset jalkojen koputussarjat (zapateo) ja akrobaattisemmat liikkeet kuuluvat lähes yksinomaan miesten tanssiin.

Yksi tunnetuimmista ja suosituimmista tansseista on festejo, nimensä mukaisesti iloinen ja nopearytminen juhlatanssi (esp. fiesta=juhla). Festejoa tanssitaan useimmiten parin kanssa, mutta tyypillisiä ovat myös spontaanit improvisoidut soolot, joissa korostuu tanssijan ja perkussionistin välinen vuoropuhelu. Festejo harvoin puuttuu tanssiryhmien ohjelmistosta, mutta sitä tanssitaan myös juhlissa ja erilaisissa tapahtumissa sekä improvisoituna soolotanssina että parin kanssa. Muita tyypillisiä rytmejä ja tansseja ovat mm. Zamacueca, Landó ja Son de los Diablos.

Leimaa-antavin soitin afroperulaisessa musiikissa on puinen laatikkorumpu cajón. Tarinan mukaan rummut oli orjilta kielletty, joten he ryhtyivät kehittelemään rytmisoittimia arkisista esineistä, kuten puisista kuljetuslaatikoista. Eurooppaan cajón saapui 1970 -luvulla flamencokitaristi  Paco de Lucían mukana Limasta, jossa tämä oli ihastunut cajonisti Carlos ”Caitro” Soton soittoon ja todennut cajónin sopivan täydellisesti flamencomusiikkiin.

Pierr Padilla opettaa afroperulaisia tansseja ja cajón-rytmejä kaikentasoisille lauantain työpajoissa. Sunnuntaina on luvassa tanssipaja kouluikäisille lapsille sekä reippaammin etenevät tanssi-ja rytmityöpajat pidempään tanssineille ja kokeneemmille soittajille.

AFROHAITILAISET TANSSIT: PETRÓ (KUUBA)

Petró on afro-haitilainen tanssi, joka kuuluu vodú-uskontoihin. Haitilaisessa fón-kielessä vodún merkitsee suhdetta elävien, henkien ja esi-isien välillä. Alunperin Länsi-Afrikasta kotoisin oleva uskonto kehittyi edelleen Hispaniolan (myöh. Haiti/Dominikaaninen tasavalta) saarella, ja levisi monille muille Karibian saarille 1800-luvun alussa, kun haitilaiset kolonialistit pakenivat orjineen orjakapinan seurauksena itsenäistyneestä maasta.

Petró-kultti syntyi Haitissa alunperin salaisessa seurassa, jonka Don Petró, merkittävä vodú-pappi, perusti vuonna 1768. Tämän lahkon perustaminen oli yksi orjakapinan ensimmäisistä askelista. Petró-uskonnon harjoittajat ovat tunnettuja kuumasta ja voimakkaasta luonteestaan. Petrón vanhempi pappi on nimeltään Ungán, ja papitar Mambó.

Petró-musiikin tärkeimmät instrumentit ovat trian (kello), coua coua (helistin), mayo radá (iso rumpu), eguedé (pieni rumpu), sugó (keskikokoinen rumpu). Toisinaan petróon yhdistellään muita vodú-uskontoon kuuluvia instrumentteja.

Petrón tanssit ovat voimakkaita ja sensuelleja. Petróa voidaan tanssia sekä soolotanssina että paritanssina. Kilombon työpajoissa opetellaan sekä naisten että miesten liikekieltä petróssa. Vaikka petró uskontona on vaikuttanut Kuubassa jo 1800-luvulta lähtien, tanssillisesti sen toi Kuubaan Conjunto Folklórico del Orienten entinen johtaja Milagro Ramirez, jonka johdolla Folklóricon tanssijat opiskelivat petróa kiertueella Haitissa ja toivat sen Kuubaan. Kilombon vieraileva artisti Jesús la Rosa Peréz kehitti ja levitti petróa edelleen Kuubassa vuodesta 2005, sekoittaen siihen modernin tanssin vaikutteita, kehittäen petróon uusia tanssiliikkeitä ja  opettaen petró-tansseja ammattilaisille ja tanssin opiskelijoille ympäri Kuubaa ja Yhdysvalloissa. Hänen kehittämäänsä tyyliä tanssitaan nykyään ympäri Kuubaa.

Kilombon työpajoissa syvennytään teoreettisesti petrón historiaan, mukaanlukien maisepol-tanssit (vodú), gagá, congolaye ja masun, tutustuaan petrón rytmiikkaan ja lauluun ja syvennytään petró -tanssiin.

Katso video petrósta.

Kilombo Festival 2018